Kotiruoka ei riitä koiralle

Ihmisen ravintotarpeita mukaillen tehty kotiruoka voi vahingoittaa koiran suolistoa sekä aiheuttaa sille ylipainoa ja hammasongelmia.

Ruuantähteet ja makupalat eivät sovi koiran pääasialliseksi ravinnoksi. Koiran ravintotarpeet nimittäin eroavat ihmisen ruokaympyrästä. Esimerkiksi toisin kuin ihmisen, koiran elimistö tuottaa tarpeeksi c-vitamiinia, eikä se näin ollen tarvitse sitä ruuasta.

Jotkut raaka-aineet ovat koiran elimistölle jopa haitallisia. Esimerkiksi raparperi, soija, sipuli, pinaatti, punajuuri sekä keittämätön maissi ja tarhapavut eivät välttämättä sovi koiralle. Herkkujen joukosta vaarallisin on suklaa, joka voi jo pieninä määrinä olla koiralle tappavan vaarallista.

 

Kotiruokakokki tarvitsee paljon tietoa

Jos kuitenkin toisinaan tarjoat koirallesi kotiruokaa, on tärkeää, että kypsennät ruuan, eritoten kalan, kunnolla, jotta mahdolliset bakteerit ja loismadot tuhoutuvat. Vältä pieniä, suolitukoksia aiheuttavia kanan luita tai kalan ruotoja.

Koiran ravitsemuksessa tärkeintä on tasapaino. Jos haluaa valmistaa koiran ateriat ruuantähteistä tai erityisesti koiralle ostetusta lihasta, pitää olla tarkkana. Vaikka koira syö suhteessa enemmän lihaa kuin ihminen, kotona tehty ruoka on sille usein liian lihapitoista.

Raakojen kasvisten pilkkominen jauhelihan sekaan ei ratkaise kasvisten puutetta ruokavaliossa. Koiran vatsa ei kestä kypsentämättömiä vihanneksia, joten kaikki vihannekset on suositeltava keittää.

Kotiruuassa ei myöskään ole tarpeeksi muita tärkeitä ravintoaineita ja kivennäisaineita, kuten kalsiumia.

Teollinen ruoka on varma valinta

Koiralle tulee tarjota tarpeeksi myös kovaa ruokaa, sillä karkearakenteinen, pureskelua vaativa ruoka toimii koiran hammasharjana ja ehkäisee hammaskiven muodostumista. Monet teollisesti valmistetut koiran herkut ja keksit on kehitetty nimenomaan tätä tarkoitusta varten.

Teollista koiranruokaa syöttämällä voi helposti varmistua siitä, että koiran elimistö saa kaikkia tarvitsemiaan ravintoaineita. Mutta ei kotiruuan tarjoaminenkaan kiellettyä ole. Kotikokille on olemassa hyviä, koirille suositeltavia raaka-aineita. Esimerkiksi keitetty riisi sulaa hyvin koiran suolistossa.

Kennelliitto suosittelee koiralle kanaa, kalaa ja sisäelimiä eli maksaa ja munuaisia, maitotuotteista taas muun muassa piimää ja kermaviiliä. Lisänä voivat olla kananmunat, kypsennetyt vihannekset sekä hyvin kypsennetyt viljatuotteet.

Koiran ruokavaliosta on hyvä keskustella myös eläinlääkärin kanssa, sillä sekä koiran rotu että yksilöllinen lihastasapaino ja ruuansulatuselimistö vaikuttavat sen ravitsemustarpeisiin.

Jaa Facebookissa